Oudjaarsdag, we zouden het ook oliebollendag kunnen noemen. Dé dag in het jaar dat heel Nederland schaamteloos oliebollen naar binnen schuift. Vette bollen met puisterige krenten en om smaak toe te voegen een bult poedersuiker. Lekker?
Volgens het AD werden in 2012 de beste oliebollen van Nederland in Maarssen gebakken. Terwijl ze in Friesland dat jaar 4500 oliebollen met meelwormen verkochten. Klinkt niet zo gezond? Toch bevat een oliebol bevat minder calorieën dan een appelflap. Prima dus, voor het Nederlandse middageten.
Oliebollen eten is typisch Nederlands. Een eeuwenoude traditie. Voor 1870 werden oliebollen meestal oliekoeken genoemd. We – de Nederlanders – eten vooral oliebollen rond de jaarwisseling, op een verlaten kermis of een zweterige dag in de Efteling. Toch lusten onze Vlaamse vrienden er ook wel pap van. Alhoewel, in Vlaanderen noemt men een oliebol ook wel een ‘smoutenbol‘. Dan doen de Engelse minder moeilijk. Het Engelse woord voor oliebol is Dutch doughnut.
Het blijft voornamelijk een Nederlandse traditie. Jaarlijks eten Nederlanders gemiddeld 5 oliebollen per persoon.
Hoeveel heb jij er al op?