Navelpluis, ken je dat? Navelpluis is de benaming voor de opeenhoping van wollig materiaal in iemands navel.
Een wonderlijk fenomeen. Een nutteloos verschijnsel ook. Toch valt er wel iets over te melden.
Nutteloze Feiten over navelpluis
- De belangrijkste factoren voor het verzamelen van navelpluis zijn lichaamsbeharing en diepte van de navel.
- Een diepere, ingetrokken navel is beter geschikt voor het verzamelen van navelpluis dan een uitstekende of platte navel.
- Overigens wordt een ingetrokken navel wordt ook wel een innie genoemd en een uitstulpende navel een outtie.
- Een andere factor voor navelpluis is het type kleding dat gedragen wordt. Met name katoen is erg geschikt.
- Nieuwe kleding pluist meer dan vaker gedragen en gewassen kleding. Overigens wordt kleding niet vaal door het verlies van stof aan navelpluizen.
- Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar.
- In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam. Deze migratie is het gevolg van de wrijving tussen lichaamsbeharing en ondergoed.
- Bij vrouwen komt navelpluis minder voor vanwege hun kortere en fijnere lichaamsbeharing. Omgekeerd komt het bij oudere mannen, zoals de paus, meer voor vanwege hun ruwere en zwaardere beharing.
- De blauwachtige kleur van navelpluis wordt veroorzaakt doordat de meeste kleding blauwe vezels bevat.
- Navelpluis is volstrekt onschuldig en er is geen andere actie vereist dan het min of meer regelmatig verwijderen ervan.
- Navelpluis heet in het het Engels navel lint, belly button lint, belly button fluff of navel fluff
Wetenschappelijk onderzoek naar navelpluis
In 2001 heeft Karl Kruszelnicki van de Universiteit van Sydney, Australië, systematisch onderzoek verricht om alle aspecten van navelpluis aan het licht te brengen. Voor zijn onderzoek ondervroeg hij bijna 5000 personen over navelpluis.
De bevindingen van Kruszelnicki zijn onder meer in bovenstaande paragraaf met nutteloze feiten te lezen. Voor zijn nutteloze onderzoek ontving hij dan ook de Ignobelprijs. Deze prijs is een tegenhanger van de Nobelprijs en wordt uitgerekend aan onderzoek dat nutteloos is en vooral maar niet herhaald moet worden.
Recordverzameling navelpluis
Graham Barker uit Perth, West-Australië, staat in het Guinness Book of Records als recordhouder van het verzamelen van de meeste navelpluis. Hij verzamelt zijn navelpluis sinds 17 januari 1984 en heeft een gemiddelde hoeveelheid van 3,03 mg per dag.
De Engelse verzamelaar van dit record navelpluis is vanwege zijn verzameling een keer uitgenodigd en vanuit Engeland overgevlogen naar Los Angeles om bij Jay Leno te vertellen over zijn opmerkelijke verzameling.
De navelpluis van Graham Barker heeft vaak een rode kleur. Hij verwacht dat dit komt door zijn rode handdoeken, want rode kleding draagt hij naar eigen zeggen zelden. Het is overigens niet bekend of rood haar ook tot rood navelpluis leidt.
Heb jij last van navelpluis? Een navelpiercing helpt het voorkomen.